söndag 27 maj 2007

På kommersiell bio i Skövde


"Bad boys, bad boys. Whatcha gonna do, whatcha gonna do. When they come for you"
Vi har egentligen bara en biograf här i Skövde. Biografen som heter Saga visar i stort sett bara kommersiell film. Men så finns bio Odeon som visar kvalitetsfilm. Men då Odeon bara visar filmer under vår och höst, så får man illa tvunget leta sig till just Saga för att se på bio under sommaren. Jag och Hoddis har pratat om att se Spider Man 3 ett tag. Utan större förväntningar så gick vi dit i sällskap av Apan och overall-Viktor från korridoren.

Vi fick stå i en lång lång kö. De allra flesta skulle se den nya Pirates of the Caribbean, och genast förstod jag vilket tryck det kan vara på kommersiell film här i Skövde. Jag och Hoddis ville inte vara sämre, utan köpte likt många andra en stor popcorn. Och intill popcornen stod det kryddor som var tänkt skulle passa till popcorn. Vi testade lite av varje, och valde: ranch (som var sådär), sourcream & onion (som inte var speciellt god) och äpple och kanel (som var förbaskat äckligt). Och Hoddis som verkligen ville prova lyckas alltså ta alla dessa tre, vilket blev en saligt god blandning...not.

Väl inne i biosalongen så tog det inte lång tid förrän vi började sucka och klaga. Men den övriga publiken verkade i stort trivas (utöver paret som lämnade biografen efter ca 30 min). Det kändes som vi skulle kunna ha upprepat deras bravur själva, men istället satt vi där och lite pinsamt skrattade någon enstaka gång åt banalt parodiartat skämt. Fransmannen med den lilla mustaschen som först bara pratade på franska, sedan bröt rejält på engelska - för att öka på klyschan och berätta vilken romantiker han var. Eller när Tobey i småtöntig svart tröja och Ondskan-frisyr (när Erik Pontii är ond, sån där sne kraftig lugg, snedbena - ojsan, nu tänkte jag på någon helt annan) springer runt och larvar sig med tjejerna på gatan likt Mel Gibson i "Vad tjejer vill ha". Filmen som efter tre års arbete och en budget som sägs göra filmen till världens dyraste någonsin är detta förfärligt. Utan det minsta eftertanke på regi, ångar Sam Raimi iväg, och drar upp sina larvigaste idéer som han fått efter diskussioner på firmafesten med Michael Bay.

Skövde-publiken gjorde sitt för att hålla upp stämningen på den finfina biovisningen. Inte mindre än tre ggr fick vi lyssna till vackra melodier från mobiltelefonerna, och personer som svarar i telefonen och säger högljutt - "jag kan inte prata så länge nu, jag är på bio!". Den sista gången fick vi nästan höra hela refrängen till "Bad boys, bad boys..." .

Så, hur ska jag summera detta? Ät inte popcorn med SF Bios äckliga kryddor. Förvänta dig att du INTE får en upplevelse av biobesöket. Och se inte Spider Man 3, om du nu inte måste. Den var inte i närheten så bra som ettan och tvåan, om man nu gillade dem. Serietidningsfilmerna och uppföljningsfilmerna spårar ur. Det blir bara sämre och sämre. Batman Begins -> Superman Returns -> Spider Man 3. Tänk tanken att den andra filmen av Fantastiska fyran leder biotoppen om nån månad när den premiäras.

3 kommentarer:

mazuli sa...

Jag gjorde ett bra val att inte följa med, med andra ord. Känns bra att spara de 90 :- faktiskt :D Odeon nästa! Dom kan man alltid lita på när det kommer till film. Tjo!

Mill sa...

Hehe! Ibland kan det vara skönt med kommersiell film så att man slipper tänka, men allra oftast vill jag nog ha lite substans!

jen sa...

Den där bilden!!!